acne-laser
"Niet langer onzeker door acné "
"Niet langer onzeker door acné "

Acné vulgaris, acné

Eén van de meest voorkomende huidaandoeningen is acne. Bij acne is sprake van een ontsteking van de talgklieren. Acne wordt veel gezien in de puberteit maar ook op latere leeftijd kan acne ontstaan. Acne heeft een aantal voorkeurslocaties: het gelaat, de borst en de rug. In veel gevallen is het acne cosmetische storend maar het kan daarnaast ook psychische klachten met zich meebrengen.

Oorzaken

Bij acne is er sprake van een verhoogde talgproductie. Dit wordt beïnvloed door de mannelijke geslachtshormonen. Daarnaast is de huid bij acne meestal meer verhoornd. Doordat teveel talg wordt aangemaakt en de talgklier kan worden afgesloten door de verhoorning ontstaat een verstopping van de talgklier. In de talgklier komt de bacterie propioni acnes voor. Deze bacterie zet de talg om in vrije vetzuren en hierdoor ontstaat een ontsteking van de talgklier. Op de huid uit het acne zich in de vorm van mee-eters (comedonen) en puistjes (papels en pustels) 

Kenmerken

Bij acne zijn meerdere verschijnselen te zien. De comedonen worden het meeste gezien. Comedonen worden ook wel mee-eters genoemd. Er wordt onderscheid gemaakt tussen open comedonen (blackheads) en gesloten comedonen (whiteheads). Bij de open comedonen heeft de talgklier een uitgang naar de huid toe. Het is op de huid zichtbaar als een zwart puntje. De gesloten comedonen hebben geen directe opening naar de huid. Ze zien er uit als een wit bultje op de huid. Ze worden goed zichtbaar als je de huid spant. Naast de comedonen kunnen ook papels en pustels (puisten) voorkomen. Hierbij is de talgklier ontstoken. Een papel is zichtbaar op de huid als een rode bult en voelt vaak pijnlijk aan. Een pustel is een rode bult met een wit kopje er op. 

Soorten acne

Acne komt voor in verschillende vormen. De meest voorkomende vorm is acne vulgaris. Dit is acne wat ontstaat in de puberteit. Hierbij zijn vooral comedonen zichtbaar, soms in combinatie met kleinere puistjes. Acne tarda is een vorm die ontstaat op latere leeftijd, rond het 30ste levensjaar. Bij acne tarda zien we vooral comedonen en papels. Acne conglobata is een heftige vorm waarbij veel grote papels en pustels worden gezien. De ontstekingen kunnen onder de huid gaan samenvloeien en grotere cysten veroorzaken. Acne inversa, ook wel hidradenitis supperativa genoemd, is een vorm die voorkomt in liezen en oksels. Hier kun je meer lezen over deze aandoening en de geschikte behandeling hiervoor. Acne rosacea is een chronische huidaandoening. Deze vorm wordt hier nader toegelicht met de geschikte behandelmogelijkheden.

Acnebehandeling

Bij de behandeling van acne proberen we zoveel mogelijk de oorzaken aan te pakken. Door de behandeling  wordt de talgproductie gereduceerd, de verhoorning van de huid wordt vermindert en de bacterie p. acnes wordt bestreden. Er wordt een zogenaamde combinatiebehandeling toegepast die bestaat uit 3 verschillende onderdelen. Afhankelijk van het soort acne worden 2 of 3 onderdelen toegepast in de behandeling.

Microdermabrasie

Bij microdermabrasie worden zeer fijne kristallen over de huid geschuurd door middel van een vacuümapparaat. De dode huidcellen aan de oppervlakte van de huid worden verwijderd en nieuwe celdeling wordt geactiveerd. Tevens wordt de doorbloeding in de huid geactiveerd. Hierdoor wordt de verhoorning direct aangepakt. De huid zal er egaler uitzien en gladder aanvoelen. De teint van de huid zal zichtbaar verbeteren.

Peeling

Bij een peeling wordt de huid van binnenuit gestimuleerd om cellen te vernieuwen en worden de oude huidcellen aan de bovenlaag van de huid verwijderd. Daarnaast wordt de talgproductie verminderd. De huid zal egaler worden en gladder aanvoelen. Per huidtype en soort acne passen we de soort peeling aan. Meer informatie over de specifieke peelings die we gebruiken in onze kliniek vind je hier.

YAGlaser

De YAGlaser brengt warmte net onder het huidoppervlak en in de talgklieren. Hier zal de warmte zich verder verspreiden. Door de warmte wordt de P. acnes bacterie gedood en worden elastine en collageen gestimuleerd om actiever te worden. Het collageen en elastine zorgen ervoor dat de huid gladder en strakker wordt.

Naast de combinatiebehandeling adviseren we om gebruik te maken van de producten van ZO medical. Deze producten bevatten hoge dosis werkzame stoffen die effectief werken bij acne. Bijvoorbeeld vitamine A-zuur, salicylzuur en benzoylperoxide. Hier kun je meer informatie vinden over de producten van ZO medical. 

Verzekerde zorg

Acnebehandelingen worden door de zorgverzekeraar vergoed vanuit het aanvullende pakket. Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars. Neem contact op met je zorgverzekering of je recht hebt op vergoeding voor acnebehandelingen. 

Consultafspraak

Voor het maken van een afspraak kan je telefonisch contact met ons opnemen of een email sturen. Wij zijn bereikbaar via 036 549 00 64 of info@huidzorgklinieken.nl.