ontstekingen-door-haargroei
"Onzeker door
ongewenste haargroei"
"Onzeker door
ongewenste haargroei"

Ontstekingen als gevolg van haargroei

Een haarfollikel kan gaan ontsteken. Wanneer dit het geval is kunnen kleine rode bultjes op de huid voorkomen of er kunnen grote rode ontstekingen ontstaan met eventuele littekens als gevolg. De bultjes kunnen cosmetisch storend zijn maar in enkele gevallen ook veel pijn veroorzaken. De haarzakjes kunnen vernietigd worden door lasertherapie waardoor deze niet meer opnieuw kunnen gaan ontsteken. Voorbeelden van indicaties zijn folliculitis, hidradenitis suppurativa en sinus pilonidalis.

Folliculitis

Bij folliculitis ontstaat een ontstekingsreactie in het haarzakje. Dit uit zich op de huid door middel van een klein rood bultje. Locaties waar folliculitis veel voorkomt is de baardstreek bij mannen en de benen bij vrouwen maar het kan ook op andere lichaamsdelen voorkomen. Wanneer de haarzakjes vernietigd worden kunnen ze niet meer ontsteken en zullen de rode bultjes verdwijnen.

Hidradenitis suppurativa

Hidradenitis suppurativa  is een ontsteking van de haarzakjes en de talgkliertjes. Veelal komt deze aandoening voor in de liezen en de oksels. Het veroorzaakt forse ontstekingen die erg pijnlijk kunnen zijn en grove littekens kunnen achterlaten. Soms is een chirurgische ingreep noodzakelijk om de ontsteking te verwijderen. De kans op een recidief wordt beduidend minder wanneer de haarzakjes worden verwijderd door middel van lasertherapie.

Sinus pilonidalis

Sinus pilonidalis is een haarnetcyste onder de huid rondom de bilspleet. Het komt meestal voor bij mannen. De haarnetcyste kan grote ontstekingen veroorzaken. Veelal moet de cyste chirurgisch worden verwijderd en ontstaan behoorlijke littekens. De kans op een recidief is zeer groot. Wanneer de haren in en rondom de bilspleet worden verwijderd is deze kans aanzienlijk minder.