opliggend-littekenweefsel
"Littekens voorkomen en behandelen"
"Littekens voorkomen en behandelen"

Littekens

Een litteken ontstaat wanneer de huid beschadigd is tot in de diepere lagen. Een oppervlakkige wond hersteld zonder litteken maar wanneer de huid dieper beschadigd is hersteld de huid met bindweefselvorming en is een litteken zichtbaar op de huid. Sommige littekens geven enkel cosmetische klachten maar er kunnen ook fysieke klachten ontstaan zoals een bewegingsbeperking, jeuk en pijn. Wanneer een litteken wordt behandeld zal deze niet volledig verdwijnen. We kunnen door behandeling de structuur, de grote en de kleur verbeteren waardoor littekens minder opvallen.

Soorten littekens

Een litteken kan ontstaan door verscheidene oorzaken en komt voor in verschillende vormen. Littekens ontstaan bijvoorbeeld door een chirurgische ingreep, een trauma (ongeluk bijv.), na een forse ontsteking of acne. Hoe de huid hersteld is afhankelijk van verscheidene factoren zoals leeftijd, leefstijl en locatie van de verwonding. Littekens kunnen in de onderstaande vormen voorkomen:

Door op de bovenstaande linkjes te klikken kun je meer informatie lezen over de behandeling per litteken.

Voor- en nazorg

Afhankelijk welke behandeling wordt toegepast verschilt de voor- en nabehandeling. Voor elk litteken geldt: gebruik een hoge zonfactor om het litteken te beschermen tegen Uv-straling. Vooral jonge littekens (tot 1,5 jaar) verbranden snel en kunnen daardoor hyperpigmentatie (donkere verkleuring) ontwikkelen.

Consultafspraak

Voor het maken van een afspraak kun je telefonisch contact met ons opnemen of een email sturen. Wij zijn bereikbaar via 036 549 00 64 of info@huidzorgklinieken.nl.