keloid-litteken
"Striae? Weg ermee!"
"Striae? Weg ermee!"

Keloïd litteken

Bij keloïd wordt teveel bindweefsel aangemaakt bij het litteken. Het bindweefsel ontstaat niet alleen op de plek van de wond zelf maar vormt zich ook buiten de grenzen van het oorspronkelijke litteken. Deze littekens zien we vooral ontstaan bij mensen met een donker huidtype en bij kinderen. Het litteken is vaak rood tot donkerpaars van kleur en zichtbaar verheven. Er bestaan verscheidene behandelingen om een keloïd litteken te verfraaien.

Laserbehandeling

Wanneer een litteken behandeld wordt met lasertherapie maken we gebruik van de een gefractioneerde Co2 laser. Deze laser maakt minuscule gaatjes in het litteken en verspreid warmte vlak onder de opperhuid. Elastine en collageen worden geactiveerd en zorgen dat het littekenweefsel soepeler en vlakker wordt. De kleur van het litteken normaliseert en de omvang van het litteken kan verkleinen. Direct na de behandeling zal de huid rood en gezwollen zijn. De huid zal tot een paar uur na de behandelingen aanvoelen als een forse zonverbranding. De roodheid en zwelling beginnen na 3-4 dagen af te nemen en zal na ongeveer 14 dagen weer hersteld zijn. Afhankelijk van het litteken en het gewenste resultaat zijn er 2 tot 3 behandelingen nodig om het maximale resultaat te behalen. Het effect van de laserbehandeling werkt 3 tot 6 maanden door na de behandeling. Na 3 tot 6 maanden kan een vervolgbehandeling plaats vinden.

Voor- en nazorg

De huid mag tijdens de behandeling niet zongebruind zijn. Vermijd zon, zonnebank en zelfbruinende crèmes minimaal 6 weken voor en 6 weken na de behandeling. Wij raden aan om in deze periode een zonbescherming met factor 50 te gebruiken. Een uur voor de behandeling wordt de huid ingesmeerd met een verdovende zalf zodat je de behandeling zonder problemen kan doorstaan. Tot 14 dagen na de behandeling is het van belang dat de huid wordt ingesmeerd met de voorgeschreven crème(s) die je meekrijgt na de behandeling. 

Siliconentherapie

Siliconen kunnen goed ingezet worden wanneer de klachten bij een litteken minder heftig zijn. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat siliconen een positieve bijdrage leveren op herstel van een litteken. Het maakt een litteken soepeler en vlakker, verbetert de kleur en vermindert jeuk en pijn. Siliconen zin verkrijgbaar in de vorm van pleisters en gel. De huidtherapeut kan producten met siliconen voorschrijven. Deze worden volledig vergoed door de zorgverzekering.

Neuraaltherapie

Wanneer een litteken erg verkleefd is kan er een aanvulling nodig zijn op de lasertherapie. Onze dermatoloog kan neuraal therapie toepassen om het litteken meer soepel te krijgen. Er wordt een kortdurende verdoving in het litteken gebracht en vervolgens kan de dermatoloog het bindweefsel soepel kneden. Hierdoor komt er meer rek in het litteken waardoor deze minder strak aanvoelt. De behandeling wordt op zichzelf uitgevoerd of in combinatie met een laserbehandeling.