normaal-litteken
"Een herstelde huid
door combinatiebehandeling"
"Een herstelde huid
door combinatiebehandeling"

Normaal litteken

Een normaal litteken ligt vlak op de huid. De kleur kan verschillen van wit tot rood tot paars. Het littekenweefsel voelt wat stugger aan dan de omliggende huid en soms is het litteken verkleefd met onderliggend weefsel. Over het algemeen geeft dit litteken relatief weinig fysieke klachten. Er zijn verschillende behandelmogelijkheden om een normaal litteken te behandelen.

Laserbehandeling

Wanneer een litteken behandeld wordt met lasertherapie maken we gebruik van de een gefractioneerde Co2 laser. Deze laser maakt minuscule gaatjes in het litteken en verspreidt warmte vlak onder de opperhuid. Elastine en collageen worden geactiveerd en zorgen dat het littekenweefsel soepeler wordt. De kleur van het litteken normaliseert en de omvang van het litteken kan verkleinen. Direct na de behandeling zal de huid rood en gezwollen zijn. De huid zal tot een paar uur na de behandelingen aanvoelen als een forse zonverbranding. De roodheid en zwelling beginnen na 3-4 dagen af te nemen en zal na ongeveer 14 dagen weer hersteld zijn. Afhankelijk van het litteken en het gewenste resultaat zijn er 2 tot 3 behandelingen nodig om het maximale resultaat te behalen. Het effect van de laserbehandeling werkt 3 tot 6 maanden door na de behandeling. Na 3 tot 6 maanden kan een vervolgbehandeling plaats vinden.

Voor- en nazorg

De huid mag tijdens de behandeling niet zongebruind zijn. Vermijd zon, zonnebank en zelfbruinende crèmes minimaal 6 weken voor en 6 weken na de behandeling. Wij raden aan om in deze periode een zonbescherming met factor 50 te gebruiken. Een uur voor de behandeling wordt de huid ingesmeerd met een verdovende zalf zodat je de behandeling zonder problemen kan doorstaan. Tot 14 dagen na de behandeling is het van belang dat de huid wordt ingesmeerd met de voorgeschreven crème(s) die je meekrijgt na de behandeling.

Siliconentherapie

Siliconen kunnen goed ingezet worden wanneer de klachten bij een litteken minder heftig zijn. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat siliconen een positieve bijdrage leveren op herstel van een litteken. Het maakt een litteken soepeler en vlakker, verbetert de kleur en vermindert jeuk en pijn. Siliconen zijn verkrijgbaar in de vorm van pleisters en gel. De huidtherapeut kan producten met siliconen voorschrijven. Deze worden volledig vergoed door de zorgverzekering.

Neuraaltherapie

Wanneer een litteken erg verkleefd is kan er een aanvulling nodig zijn op de lasertherapie. Onze dermatoloog kan neuraal therapie toepassen om het litteken meer soepel te krijgen. Er wordt een kortdurende verdoving in het litteken gebracht en vervolgens kan de dermatoloog het bindweefsel soepel kneden. Hierdoor komt er meer rek in het litteken waardoor deze minder strak aanvoelt. De behandeling wordt op zichzelf uitgevoerd of in combinatie met een laserbehandeling.