besenreiser-en-spataderen
"De medische oplossing voor mooie benen"
"De medische oplossing voor mooie benen"

Besenreiser en spataderen

Besenreiser en spataderen zijn verwijde vaten die meestal voorkomen op de benen. De vaatjes kunnen cosmetisch storend zijn maar kunnen ook andere klachten geven zoals vermoeide, pijnlijke en gezwollen benen.

Besenreiser

Besenreiser zijn de kleinere vaatjes op de benen. De vaatjes zijn paars-blauwig of rood van kleur. Ze geven geen fysieke klachten maar kunnen wel cosmetisch storend zijn. In de meeste gevallen zijn ze dusdanig klein dat ze behandeld kunnen worden met een laserbehandeling. Wanneer de vaten groter zijn kunnen ze worden behandeld door de fleboloog door middel van scleroseren (inspuiten). Hierover kun je meer lezen in de onderstaande alinea.

Spataderen

Spataderen zijn de grotere vaten in de benen. Deze vaten kunnen enkel cosmetisch storend zijn maar kunnen ook klachten geven zoals pijn of een vermoeid gevoel in de benen. Bij spataderen zijn de vaten te groot om te behandelen met uitwendige lasertherapie. De fleboloog kan de spataderen behandelen door middel van scleroseren. Hierbij wordt een vloeistof in het vat gespoten wat ervoor zorgt dat de vaatwanden gaan verkleven. De vaatrestanten worden door het lichaam afgevoerd en het vat zal niet meer zichtbaar zijn.